A Kúria „kottát” írt a hitelszerződések bírósági megítéléséhez

Pár napja jelent meg a Kúria (korábban: Legfelsőbb Bíróság) 2/2012(XII.10.)PK számú kollégiumi véleménye, melynek célja, hogy segítse az egységes bírósági gyakorlat kialakítását a hitelszerződések egyoldalú módosításának jogszerűségét érintő peres ügyekben. A nagyon részletes kollégiumi vélemény azt elemzi, hogy mikor, milyen körülmények bekövetkezte esetén lehet a pénzintézetek által alkalmazott általános szerződési feltételek (ÁSZF) egyoldalú módosítását tisztességtelennek tekinteni – ami aztán az így tisztességtelennek tekintendő ÁSZF-kikötés érvénytelenségét eredményezi.

A hitelintézet ÁSZF-je minden további nélkül kikötheti, hogy a bank akár egyoldalúan is módosíthatja a hitelszerződést, akár a hitelt felvevő személy hátrányára is, ez önmagában nem tisztességtelen. Azt azonban vizsgálnia kell a bíróságnak, hogy ez az egyoldalú szerződés-módosítást lehetővé tevő ÁSZF-rendelkezés eleget tesz-e a szimmetria és az arányosság követelményeinek.

Tisztességtelen és emiatt érvénytelen az ÁSZF-kikötés, ha az indokolatlan és egyoldalú előnyt biztosít a banknak, azaz ha pl. a tartalma a fogyasztó számára nem érthető, ha a szerződés-módosítás feltételei hiányoznak, ha a bank nem adta meg a felmondás lehetőségét az egyoldalú szerződés-módosítás esetére.

A Kúria a most közzétett kollégiumi véleménnyel nem csak a bíróságokat, hanem a hitelszerződéseket kötött ügyfeleket és ügyvédjeiket is orientálja, mintegy „partitúrát” írt ahhoz, hogy milyen esetekben lehet ésszerű értelme pert indítani a hitelintézetek egyoldalú szerződés-módosítási gyakorlata miatt. Ezzel jelentősen megkönnyítette a hitelintézetekkel szemben per indítását fontolgató fogyasztók helyzetét, mert egyértelműbbé váltak azok a kondíciók, melyek fennállása esetén valószínűsíthető a bankokkal szembeni per sikere.

Ha Önnek is van CHF-hitele és az Ön hitelszerződését is egyoldalúan módosította a bankja, érdemes megvizsgálni, vajon tisztességesen, korrekt módon járt-e el Önnel szemben ennek során? Szívesen segítünk ebben, hívjon bennünket bizalommal a 354 0071 telefonon vagy írjon nekünk az info@szlavnits.eu címre!

dr. Szlávnits László
ügyvéd

Hozzászólások lezárva.